Kérdés esetén keress bizalommal! +36707799385

Hasznos információk

Hasznos információk a cipőkről

Kölyök Bolt
Kölyök Bolt
2021.08.12 14:29
Hasznos információk a cipőkről

BAREFOOT TALP JELENTÉSE

SUPINALT CIPŐ JELENTÉSE

MI A LÜLÖNBSÉG A SUPINALT ÉS A HARÁNTEMELÉS KÖZÖTT?

BAREFOOT TALP JELENTÉSE

Visszatérés a természeteséghez, ahhoz a fajta cipőhöz és járáshoz, amit már az ősidőkben is használtunk.

A BAREFOOT cipő célja, hogy imitálja a mezítlábas járást. A cipők tulajdonsága az, hogy a lábnak lehetősége van arra, hogy használja a járás során nélkülözhetetlen izmokat és szalagokat. A BAREFOOT által lábunk visszanyerheti a láb azon funkcióit, melyet már rég elfelejtettünk.

A cipőtalp igazodik a lábfej alakjához és földfelszín maximális érzékelését biztosítja.

A BAREFOOT lényege, hogy lábaink ne legyenek szűk, kényelmetlen és kemény cipőbe zárva, hiszen mindez kihat a lábunk fejlődésére.

 

SUPINALT CIPŐ JELENTÉSE

A szó jelentése : Kifelé dől

Gyermekeink lábát számos folyamatosan fejlődik, izmok és ínszalag teszi oly rugalmassá és ellenállóvá, hogy képes legyen megfelelni a mindennapok igénybevételének.

A láb fejlődéséhez nagyon fontos az izomzat erősítése tornáztatása, mezítláb járás a szabadban. Mindez aktivizálja, erősíti az izmokat. A gyermekláb folyamatos változással fejlődik. Rossz lábformához rossz testtartás alakul ki.

Attól az időszaktól, amikor a kisgyermek feláll, a sarok lábszárhoz viszonyított bedőlése, a hossz- és harántboltozat fejletlensége természetes. A kisgyermek a belső talp élre terhelve lépeget. A láb erősödésével és a belső talpemelő izmok aktív segítségével a hosszboltozat kifejezetté válik.

Fontos kiemelni:

A kisgyerekek bokái befelé dőlnek a járás kezdetekor. Ezért van szükség első cipőre ami erősített kérgű a bokát jól tartó, biztonságos járást segíti a lépések tanulásához.

A supinált lábbelik lényege az, hogy a cipő sarokrésze kifelé döntött megemelt, általában egy döntött sarokéket tesznek a cipő talpának hátsó belső részébe, mely azt a célt szolgálja, hogy a gyerek bokája ne tudjon befelé dőlni és korrigálja ezt.

 

MI A LÜLÖNBSÉG A SUPINALT ÉS A HARÁNTEMELÉS KÖZÖTT?

1.)

normál, egyenes talp:

Vannak olyan gyerekcipők, amiben semmi nincs harántemelés. A talpa, a talpbeté egyenes.

Vannak olyan elképzelések, hogy nem is kell a gyerekcipőbe semmi, hogy ne stimuláljuk mesterségesen a gyerek talpát, hagyjuk, hogy a maga módján alakuljon ki a megfelelő boltozat.
Ilyen pl. a Richter cipők talpa-talpbetéte.

2.)

Harántemelt talpbetét ami nem azt jelenti, hogy Supinalt
Ezt könnyen felismered, hiszen, ha belenézel a cipőbe, vagy belenyúlsz az ujjaddal: a talp belső oldalán érzel egy kis kiemelkedést, ami segíti, hogy kialakuljon a láb hosszanti boltozata.

3.)

Supinált talp (döntött talp) 

A szupinált dölést jelent. A legtöbb gyártó magába a cipő talpába építi be az 5 mm döntést,

A Supinalt cipő arra való, akkor ajánlják az Ortopéd szakorvosok, ha úgy látják, hogy a gyermek bokája befelé dől, bokasüllyedése, vagy x-lába van.

Segít korrigálni a bokasüllyedést, és segít, hogy a bokacsont egyenesen nőjön tovább.

Fontos tudni:

A balerina, divatcipők, tornacipők, sportcipő, papucsok, gumicsizmák semmilyen "gyógyhatással" nem rendelkeznek. Ezeket a cipőket bokasüllyedés esetén ne használjuk.

Az első lépésekre, járni tanuló gyermekünkre pedig egyáltalán nem ajánljuk a használt cipőt, mivel minden gyermek másképpen tapossa ki a cipőt.